Garda Națională de Mediu Bacău a declanșat o investigație de urgență pentru a clarifica cauzele creșterii semnificative a mortalității piscicole pe râul Siret, în avalul stației de epurare a C.R.A.B. Bacău. Ancheta a fost inițiată în urma sesizărilor recente cu privire la acest fenomen, care a ridicat îngrijorări cu privire la impactul asupra ecosistemului acvatic din zonă.

Conform  Gărzii Naționale de Mediu, incidentul este legat de acțiunile companiei C.R.A.B. Bacău, care a efectuat lucrări de reparații la stația de epurare în data de 12 septembrie 2023. Compania a solicitat o derogare de la limitele NTPA 011/2005 la NTPA 002/2005 pentru indicatorii de calitate specifici evacuării apelor uzate în râul Bistrița, către Administrația Bazinală de Apă Siret. Derogarea a fost acordată, iar începând cu data de 17 octombrie 2023, apele uzate menajere au fost evacuate în râul Bistrița fără să fie epurate, o acțiune care a contravenit regulamentelor de protecție a mediului. De asemenea, C.R.A.B. Bacău nu a notificat autoritățile de mediu (GNM Bacău, APM Bacău) cu privire la această evacuare neautorizată de ape uzate neepurate.

Un aspect deosebit de grav este faptul că gura de evacuare a stației de epurare în râul Bistrița se află amonte de situl Natura 2000 - ROSPA0063 (Lacurile de acumulare Buhuși - Bacău - Berești), care are o importanță semnificativă pentru conservarea biodiversității și a ecosistemelor acvatice din zonă.

În urma anchetei, Garda Națională de Mediu a impus o amendă contravențională în valoare de 50.000 de lei societății C.R.A.B. Bacău pentru încălcarea prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecția mediului.

(foto: Facebook Garda de Mediu Bacău)

 

Formular pentru angajatori
 
Back to Top

Folosim cookie-urile pentru a îmbunătăți experiența dvs. pe acest site. Folosiți butonul pentru a vă exprima acordul privind folosirea acestora.