Important:

Cristian GhinghesCristian Ghingheș, student în cadrul Universității “Nicolae Titulescu” din București, a obținut locul I la cea de-a patra ediție a Conferinței studențești anuale „Constant”, pentru lucrarea științifică “Principiul transparenței și al consultării cetățenilor în administrația publică locală”. Studiul cuprinde, printre altele, o prezentare a relației dintre instituțiile publice locale cu bloggerii din Bacău, ca exemplu de bună practică la nivel național în ceea ce privește transparența decizională.

“Principiul transparenței și al consultării cetățenilor în administrația publică locală”, lucrarea prin care băcăuanul Cristian Ghingheș s-a remarcat în cadrul Conferinței Constant 2014, tratează cele două principii nu numai din punct de vedere teoretic, ci și practic, ilustrând și argumentând modalitatea lacunară prin care funcționarii publici aplică Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public și Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică.

De asemenea, studiul conține o cercetare prin care autorul și-a propus să analizeze în ce măsură principalele autorități publice locale din România sunt prezente pe rețelele de socializare. După o cercetare amănunțită a conturilor oficiale ale reședințelor de județ, consiliilor județene și prefecturilor, dar și ale primăriilor de sector și ale Primăriei Municipiului București, reiese că autoritățile locale au început să abordeze noile mijloace media pentru promovarea activității administrative și pentru realizarea dialogului cu cetățenii, însă o fac timid, cu o mare reticență reprezentată de teama de necunoscut, de eventualele comentarii negative ce pot apărea la adresa lor, dar mai ales de lipsa de experiență a funcționarilor publici în ceea ce privește utilizarea noilor mijloace media și importanța acestor canale de comunicare.

Ultimul capitol al lucrării lui Cristian Ghingheș, blogger și membru fondator al Asociației Divanul AdBlog, este dedicat relației autorităților publice din județul Bacău cu bloggerii, aspect tratat ca exemplu de bună practică la nivel național. Studiul arată că la nivelul județului Bacău există peste 30 de bloggeri activi, majoritatea dintre aceștia fiind orientați pe scrierea de știri deschise. Aceștia sunt încurajați de instituțiile publice locale să ia parte la procesul decizional, prin invitarea lor la toate ședințele și evenimentele Consiliului Județean Bacău, Consiliului Local Bacău și ale Prefecturii, dar și la cele ale primăriilor din județ. Totodată, comunicările instituțiilor administrației publice locale ajung în căsuțele de e-mail ale tuturor bloggerilor băcăuani, aceștia preluând deseori informația pe blog, răspândind-o apoi și pe rețelele de socializare. Astfel, instituțiile administrației publice locale din Bacău reușesc să comunice cetățenilor ce folosesc noile mijloace media indirect, prin bloggerii care fac jurnalism cetățenesc. Numai în 2013, bloggerii băcăuani au preluat informările Primăriei Bacău și Consiliului Județean Bacău în peste 400 de articole, mai arată lucrarea lui Cristian Ghingheș.

Constant 2014 este o manifestare academică organizată de Universitatea “Nicolae Titulescu” din București, în parteneriat cu Universitatea din Miskolc, Ungaria, la care au fost înscrise aproape 100 de studii, împărțite în trei secțiuni: științe juridice, științe administrative și științe economice. Pe lângă studenții Universității “Nicolae Titulescu” și cei ai Universității din Miskolc, în competiție au participat cursanți de la Universitatea din București, Universitatea “Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Universitatea din Craiova, Universitatea de Stat din Pitești, Universitatea Româno-Americană și Universitatea “Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu.

Din Comitetul științific internațional al Conferinței fac parte nume importante din mediul academic românesc precum prof. univ. dr. Ion Neagu, prof. univ. dr. Gabriel Boroi sau prof. univ. dr. Nicolae Popa.

Serviciu oferit via CComment

Vezi și...

Nu am găsit alte articole pe această temă