Important:

Autentificare  \/ 
x
sau
 Use Facebook account  Use Google account
Înregistrare  \/ 
x

sau
 Use Facebook account  Use Google account
Cinemotograful Lira - Moinești

Poate una din cele mai iubite locatii ale Moinestiului de altadata, Clubul "Lira", a ajuns astazi o adevarata ruina pe care o mai viziteaza din cand in cand doar cainii vagabonzi si iubitorii de grafitti.

E adevarat ca tehnologiile audio-video din zilele noastre au evoluat exponential, dar parca e greu de crezut ca nu s-ar fi putut face nimic pentru ca acest mic cinematograf de provincie sa supravietuiasca.

Cladirea actuala a fost construita intre anii 1952-1954 si nu a beneficiat de nicio reparatie capitala in cei aproape 50 de ani de functionare, iar din 2001 portile ei au ramas inchise definitiv. 

"Ce vremuri..." Asa suspinam si gandim cei mai multi dintre noi cand trecem cu capul plecat pe langa zidurile ajunse astazi intr-o stare absolut deplorabila. Si cum sa nu suferi, cand stim cu totii cum in trecut, la Moinesti veneau in vizita artisti dintre cei mai bine cotati si sustineau aici spectacole cu sala plina laudand intotdeauna gustul moinestenilor pentru cultura si muzica de calitate.

Raman antologice cozile uriase care se formau la casa de bilete atunci cand rula un film indian sau o superproductie Hollywoodiana, cum la fel de antologice sunt si cantitatile de samburi vandute "la pahar" in fiecare sfarsit de saptamana.

Astazi privim cladirea marcata de trecerea timpului si ne agatam cu ultimele puteri de speranta ca intr-o zi, cineva, oricine, va reda orasului mica oaza de bucurii si cultura de care avem cu totii atata nevoie.

Si totusi, conform site-ului Impartialdebacau.ro, se pare ca exista (cel putin la nivel declarativ) un proiect de reabilitare a Clubului "Lira", planurile in acest sens vizand crearea unei noi Case de Cultura care sa includa sala de spectacole cu cinematograf, sala multimedia pentru conferinte, simpozioane, etc. si chiar spatii de birouri la mansarda.

Casa de Cultura Moinesti - proiect (foto: impartialdebacau,ro)

Investitiile vor fi facute chiar de Primaria Moinesti care, conform site-ului sus mentionat ar fi demarat deja lucrarile de reabilitare. Din pacate realitatea din teren nu confirma acest lucru.

Una peste alta, in 2012 vor fi alegeri locale ceea ce ar putea face ca lucrurile chiar sa se intample, iar noi moinestenii sa avem in sfarsit un loc in care sa ne putem bucura de cultura, muzica si filme.

Galerie foto:

Moinesteanul.ro

Serviciu oferit via CComment