Important:

Autentificare  \/ 
x
sau
 Use Facebook account  Use Google account
Înregistrare  \/ 
x

sau
 Use Facebook account  Use Google account
Intrare Moinești (dinspre Găzărie)

Desi este situat intr-o zona binecuvantata cu peisaje superbe si dispune resurse naturale si minerale dintre cele mai diverse, Moinestiul ramane, din pacate, doar un orasel de provincie despre care nu se stie mai nimic dincolo de granitele judetului.

Avand o suprafata totala de 4583 de hectare, Moinestiul nu poate fi incadrat in categoria oraselor mari desi el include mai multe cartiere:

  • Hangani (266 ha);
  • Vasaiesti (226 ha);
  • Lunca Dealu Mare (306 ha);
  • Lucacesti (248 ha);
  • Gazarie (182 ha);

Declarat municipiu inca din 2001, orasul nu reuseste sa se ridice la inaltimea acestei titulaturi. Pentru cei care locuiesc aici investitiille si proiectele de dezvoltare regionala pot fi numarate pe degete, iar cele mai multe dintre ele ramanan simple promisiuni la termen lung.

Inca de la primul tur al orasului, orice turist remarca lipsa unor lucrari de infrastructura (sau prostul management al acestora), monumente greu de explicat sau pur si simplu kitschoase, dar si lipsa de civilizatie din partea multora dintre moinesteni.

Conform recensamantului desfasurat in anul 2011 Municipiul Moinesti are o populatie stabila de 21.787 de locuitori, cu 2.483 persoane mai putin decat la recensamantul din 2002 cand au fost inregistrati oficial 24.210 locuitori.

Pana in 1990, marea majoritate a acestora munceau pentru Schela de Petrol dar, treptat, privatizarea institutiei si automatizarea multor procese de foraj si extractie au dus la disponibilizari in masa, motiv pentru care, astazi Moinestiul are o rata a somajului apropiata de 50%.

Orasul nu exceleaza la niciun capitol, aspectul general fiind unul satisfacator doar in zona centrala, imediat ce ajungi spre periferie sau in cartierele marginase resimtindu-se din plin saracia si lipsa de preocupare a autoritatilor. Strazi intregi pline de gropi, fatade de blocuri imbatranite, trotuare fara borduri, chioscuri si tarabe de prost gust si zone insuficient iluminate pe timpul noptii. Fara doar si poate exista si o lipsa de fonduri vinovata pentru toate aceste neajunsuri, dar cu siguranta o crestere a eficientei institutiilor administrative si atragerea de fonduri europene ar aduce un suflu nou urbei.

Un exemplu demn de urmat este cel dat de Spitalul Moinesti care, sub conducerea si managementul performant al d-lui dr. Adrian Cotârlet, a reusit sa fie printre primele spitale acreditate din tara, motiv de bucurie atat pentru moinesteni, cat si pentru locuitorii din imediata vecinatate.

Proiectele de infrastructura si urbanism realizate in ultimii ani pot fi numarate pe degete, iar calitatea acestora a fost de cele mai multe ori mediocra. S-au asfaltat strazi, s-au reamenajat parcuri, s-au construit sedii noi pentru institutii, toate inaugurate cu fast si taieri de pamblici, dar care n-au trecut testul trecerii timpului. Exemple in acest sens sunt multe, cele mai importante si vizibile fiind strada T.Vladimirescu, parcul din fata primariei chinuit de gropi si "instalatii interactive" stricate si chiar noua cladire a Bibliotecii Stefan Luchian, proaspat intrata in reparatie capitala la exterior.

Din fericire, moinestenii sunt in marea lor majoritate oameni optimisti, care iubesc munca si spera sincer sa vina vremuri mai bune atat pentru ei, cat mai ales pentru copii si nepotii lor care ar putea fi in viitor mandri de orasul in care s-au nascut.

Galerie Foto

Moinesteanul.ro

Serviciu oferit via CComment