Important:

Autentificare  \/ 
x
sau
 Use Facebook account  Use Google account
Înregistrare  \/ 
x

sau
 Use Facebook account  Use Google account

Moinestiul vechiPrima atestare documentara a Moinestiului dateaza din anul 1467 numele sau fiind mentionat inclusiv de Dimitrie Cantemir in lucrarea "Descriptio Moldaviae".

Devenit targ in 1832, Moinestiul a fost pana in anul 1864 un loc de de intalnire intre locuitorii, de pe Valea Trotusului, Valea Tazlaului si a celor veniti din Transilvania.

In urma aplicarii Legii de organizare administrativa si a Legii comunale, Moinestiul a devenit comuna rurala, iar mai apoi, in anul 1921 devine comuna urbana din care faceau parte localitatile Dealu Mare, Lunca, Moinesti, Parau.

Mai tarziu, in perioada interbelica, Moinestiul a cunoscut o puternica dezvoltare economica, acest lucru datorandu-se in special izvoarelor de pacura si a resurselor minerale care incep sa fie exploatate. Intre timp, in Moinesti s-a format o numeroasa comunitate evreiasca care a rezistat pana la instaurarea comunismului, si care a oferit doua personalitati marcate ale acelor vremuri: Tristan Tzara (poet si eseist, cofondator al miscarii culturale dadaiste ) si Mozes Rosen, fost sef rabin al cultului Mozaic.

Din pacate, dupa 1990, orasul cunoaste un puternic declin, atat economic cat si cultural, rata somajului apropiindu-se de 50%, in timp ce rata mortalitatii creste mult peste media nationala.

Prin hotararea Parlamentului Romaniei, in 2001 orasul Moinesti a fost declarat municipiu, aceasta decizie avand un impact minor asupra cresterii economice sau a dezvoltarii urbane, singurele modificari reale resimtite de moinesteni fiind majorarea taxelor si impozitelor.

Serviciu oferit via CComment