Important:

Autentificare  \/ 
x
sau
 Use Facebook account  Use Google account
Înregistrare  \/ 
x

sau
 Use Facebook account  Use Google account

sursa foto: AdevarulIntr-un atelier din satul Cetatuia, un tanar de 28 de ani si bunicul sau de 87 de ani pastreaza cu sfintenie un mestesug unic de potcovire a oualor rosii de Paste, procedura realizandu-se printr-o tehnica extrem de complexa, unica in Romania.

Practic, aceasta presupune ca oualele (de gasca si/sau strut) gaurite in prealabil cu un ac fin si golite de continut, sa fie prinse de niste potcoave din cupru, realizate manual tot de catrecei doi mesteri. Dupa fixarea pe aceste potcoave, oualele sunt vopsite si apoi pictate manual cu diferite chipuri de sfinti, modele sau simboluri crestine.

Vlad Iulian Popovici si bunicul sau Constantin Gavriliu sustin ca oualele astfel potcovite aduc noroc si bunastare credinciosilor care le tin pe masa in zilele de Paste.

Conform ziarului Adevarul, pentru aceasta tehnica, cei doi bacauani detin deja un Brevet de Inventie de la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), un astfel de ou potcovit de ei ajungand chiar si la Vatican unde atleta romanca Doina Melinte a oferit unul Suveranului Pontif Ioan Paul al II-lea.

Moinesteanul.ro

 

Serviciu oferit via CComment

Vezi și...

Nu am găsit alte articole pe această temă


Locale

Criza deșeurilor la Moinești

Primăria din Moinești bună de plată în cazul crize…

Deși și-a pus speranțele într-o decizie favorabilă a instanțelor de judecată, Primăria din Moinești a pierdut procesul cu ADIS (asociația de salubrizare a primăriilor din județ), prin care...

Regionale

Calitate apă potabilă

Administrația Naționala „Apele Române” atențion…

Conform comunicatului, Administrația Naționala „Apele Române” efectuează în prezent activități de întreținere necesare pentru siguranța structurii de rezistență la nivelul Barajului La...