Important:

Autentificare  \/ 
x
sau
 Use Facebook account  Use Google account
Înregistrare  \/ 
x

sau
 Use Facebook account  Use Google account

Anunt UmanitarCalin Graur s-a nascut in noiembrie 2006. Timp de doi ani jumatate, a fost un copil normal. Apoi, baietelul s-a trezit aruncat intr-o lume de cosmar. Dupa luni intregi de chin, Calin a fost diagnosticat cu o boala rara, care afecteaza 4 copii dintr-un milion. Parintii sai cer acum ajutor financiar pentru ca baiatul lor sa aiba o sansa in lupta pentru viata.

Chinul unui diagnostic

Din luna februarie 2010, Calin s-a schimbat. Si-a pierdut pofta de mincare, au aparut durerile de cap, varsaturile, incontinenta urinara sau dezechilibrele in mers. Primii medici consultati, psihologul si neuropsihiatrul, au pus totul pe seama geloziei fraterne: familia tocmai se marise cu o surioara. Din pacate, situatia era mult mai grava.

Prof.dr. Cristian Popescu, seful Clinicii de Neurologie de la Spitalul de Recuperare din Iasi, a cerut imediat un RMN. Rezultatul i-a socat pe parinti: hidrocefalie si metastaze.

Drumurile la Bucuresti

Iasul nu are inca Institut de Oncologie functional. Parintii lui Calin, ca de altfel toate familiile incercate cu boli grave, trebuie sa ia drumul Capitalei. Baiatul a ajuns in stare grava la Bucuresti, fiind internat la Terapie Intensiva. RMN-ul efectuat imediat a aratat dimensiunea bolii: tumora medulara T6-T8, hidrocefalie tetraventiculara si diseminari cerebrale leptomeningeale.

"Deja se instalase si parapareza si noi eram niste parinti aproape morti. Daca nu am fi avut prieteni, rude, cunostinte, chiar si oameni necunoscuti pana atunci, personal medical care sa ne sustina nu cred ca am fi rezistat. Dupa cateva zile in care Calin a trebuit sa fie stabilizat s-a decis sa ne transferam din sectia ATI, in sectia de neurochirurgie condusa de prof. Exergian Florin, care urma sa il opereze pe Calin pe coloana. Domnul profesor Exergian opera in mod exceptional copii, dar a fost de acord sa incerce sa il salveze si pe Calin. Dar nu s-a putut. Tumora medulara era infiltrativa si nu a putut fi scoasa, insa a reusit sa ia putin tesut pentru biopsie", povestesc parintii lui Calin Graur.

O luna intreaga s-au chinuit, asteptind un diagnostic clar. Nici medicii din Bucuresti, nici cei de la Viena, unde a fost trimisa o proba de tinut, nu au gasit raspunsul medical. Era primul caz de acest gen din Romania.

Incepe chimioterapia. Tot la Bucuresti

Cind a inceput chimioterapia, Calin nu implinise inca 5 ani. Din fericire, dupa prima cura, RMN-ul a indicat ca tumora s-a redus cu cca 30%. A urmat o noua operatie, partial reusita, dupa care parintii s-au decis sa plece la un spital din Germania. Au reusit sa stringa, din familie si de la prieteni, in citeva zile, 20.000 de euro. 

Prima veste buna

Doctorita Ioana Knoeller, din Ravensburg, a devenit in scurt timp cel mai bun prieten al lui Calin. Conditiile din spitalul din Germania le-a redat parintilor increderea ca baiatul lor s-ar putea vindeca. A urmat si prima veste cu adevarat buna: tumora medulara disparuse aproape complet. Probele trimise la Centrul de Referinta Tumorala de la Bonn au indicat, in sfirsit, o suspiciune de diagnostic complet: Histiocitoza X, o boala rara, care afecteaza 4 baieti dintr-un milion.

Intoarcerea in tara. Se reia lupta

Calin incepea sa se simta deja mai bine, dupa inca o operatie pentru instalarea unui nou sunt pentru hidrocefalie. Din pacate, ameliorarea a fost pe termen scurt. In ianuarie 2011, familia s-a intors din nou in Germania. "Pe 10 ianuarie 2011 am plecat iar in Germania, de data asta cu un copil care nu putea sa vorbeasca din cauza diazepamului primit pentru stoparea crizelor. Se pare ca are si o problema de eliminarea a unor medicamente din organism, pentru ca nu a vorbit mai bine de 2 saptamani. In Germania am repetat RMN si raspunsul a fost unul crunt: formatiunile cerebrale au reaparut. A fost nevoie si de schimbarea suntului care se infundase si, cu aceasta ocazie, dr. Knoeller i-a facut si o biopsie cerebrala, pe care a trimis-o din nou la Bonn. Raspunsul de la Bonn a fost: Tumora glioneuronala leptomeningeala difuza. E un tip nou de tumora cerebral, inca neclasificata de OMS. Se mai cunosc doar 4 cazuri descoperite in Italia", scriu parintii pe site-ul calingraur.info.

Calin incearca acum sa duca o viata normala. Isi ia zilnic tratamentul, iar de doua ori pe luna trebuie sa faca analize de singe. In fiecare zi, reinvata sa mearga, sa alerge, sa urce sau sa coboare scarile.  

Un nou an, o noua lupta pentru viata

Pe Mos Nicolae l-a asteptat la Spitalul de Copii "Sf. Maria", unde era internat dupa o criza convulsiva, soldata cu edem cerebral si paralizie temporara a bratului drept. Tocmai incheiase 12 cure de chimioterapie.

Medicii i-au recomandat inca 6 luni de tratament. De la 1 ianuarie 2012, lista de medicamente s-a schimbat, iar reteta obligatorie pentru Calin s-a scumpit. Intre timp, parintii au infiintat o asociatie, "Calin lupta pentru viata",   pentru a putea primi donatii care sa le permita sa lupte pentru copilul lor.

AICI: Gasiti informatii referitoare la conturile bancare si la asociatia "Calin lupta pentru viata"

Calin asteapta sa inceapa radioterapia

Dupa ce vor termina sedintele de chimioterapie, medicii spera sa il stabilizeze pe Calin cu ajutorul radioterapiei. Tratamentul este riscant pentru copiii de 5 ani, de aceea parintii trebuie sa mai astepte. Numai ca tipul de tumora cerebrala cu care a fost diagnosticat Calin nu are un prognostic pe termen lung. Din cei 4 copii diagnosticati in Italia, unul a murit. Ceilalti trei sint stabili dupa chimioterapie. Deocamdata.

AICI: Citeste povestea lui Calin, povestita de parintii lui.

Moinesteanul.ro


Serviciu oferit via CComment

Vezi și...

Nu am găsit alte articole pe această temă


Locale

Criza deșeurilor la Moinești

Primăria din Moinești bună de plată în cazul crize…

Deși și-a pus speranțele într-o decizie favorabilă a instanțelor de judecată, Primăria din Moinești a pierdut procesul cu ADIS (asociația de salubrizare a primăriilor din județ), prin care...

Regionale

Calitate apă potabilă

Administrația Naționala „Apele Române” atențion…

Conform comunicatului, Administrația Naționala „Apele Române” efectuează în prezent activități de întreținere necesare pentru siguranța structurii de rezistență la nivelul Barajului La...