Important:

Autentificare  \/ 
x
sau
 Use Facebook account  Use Google account
Înregistrare  \/ 
x

sau
 Use Facebook account  Use Google account

Servicii MedicalePacientii romanii vor plati din 2012 o parte din costurile unor servicii medicale. Contributia nu poate depasi a douasprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale, de la aceasta coplata fiind scutiti aproximativ opt milioane de pensionari, elevi, studenti si unii pacienti.

Legea 220/2011 pentru modificarea si completarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, prin care este introdusa coplata pentru unele servicii medicale, prin intermediul unui "tichet moderator pentru sanatate", a fost publicata in 30 noiembrie in Monitorul Oficial, scrie Mediafax.

Coplata reprezinta contributia pe care asiguratul la sistemul de sanatate trebuie sa o plateasca suplimentar fata de cea decontata din fondul national unic al asigurarilor de sanatate.

Suma ce va fi perceputa ca si coplata se va calcula procentual din valoarea serviciilor medicale prevazute in contractul cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale. Aceasta nu va putea insa depasi a douasprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate de fiecare asigurat.

"Dupa atingerea sumei maxime privind coplata pe asigurat pe an calendaristic, serviciile medicale pentru care se incaseaza coplata sunt acordate fara coplata", potrivit legii.

Executivul propunea in noiembrie 2010, cand a fost adoptat proiectul, ca suma maxima reprezentand coplata asiguratului intr-un an calendaristic sa nu depaseasca 600 de lei, iar peste aceasta suma, consultatiile, analizele si spitalizarile sa fie gratuite.

Vor fi scutiti de la plata acestei taxe:

  • copiii pana la varsta de 18 ani
  • tinerii intre 18 ani si 26 de ani, daca sunt elevi, absolventi de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni
  • ucenicii sau studentii, daca nu realizeaza venituri din munca
  • bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pentru serviciile medicale aferente bolii de baza respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau din alte resurse
  • precum si pensionarii cu venituri numai din pensii de pana la 740 de lei pe luna

Ministerul Sanatatii preciza, la momentul adoptarii actului normativ in Guvern, ca de la sistemul de coplata vor fi exceptate 8.006.507 persoane.

Servicii medicale care nu vor fi platite:

  • servicii medicale acordate bolnavilor cu afectiuni incluse in Programele de sanatate, pentru afectiunea de baza
  • servicii medicale acordate in situatiile de urgenta medico-chirurgicala, pana la stabilizarea bolnavului
  • servicii medicale acordate bolnavilor cu afectiuni endemo-epidemice
  • nasteri

De asemenea, ministerul estima ca prin coplata se vor adauga 378 de milioane de lei anul sistemului de sanatate.

Potrivit noilor prevederi, documentul prin care se face dovada coplatii pentru serviciile medicale este "tichetul moderator pentru sanatate". Modelul acestui formular cu regim secial si modalitatea de utilizare vor fi aprobate prin ordin comun al ministrului Sanatatii si presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Coplata poate fi suportata din asigurarile voluntare de sanatate de tip complementar, conform noilor prevederi. Sumele incasate din coplata vor constitui venituri ale furnizorilor si vor fi utilizate pentru imbunatatirea calitatii serviciiilor medicale cat si pentru achizitionarea tichetului moderator de sanatate.

Actele normative pentru modificarea contractului cadrul privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate si normele de aplicare a acestuia vor fi adoptate in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a legii. Prin aceste norme se vor stabili categoriile de servicii si tarifele de coplata.

La adoptarea proiectului de catre Guvern, in noiembrie 2010, Ministerul Sanatatii preconiza o suma de cinci lei pentru consultatiile medicului de familie aferente serviciilor platite separat si 15 lei pentru vizitele la domiciliu in afara programului de lucru de sapte ore. Consultatia la medicul specialist din ambulatoriu va fi platita cu 10 lei, iar consultatia la medicul specialist in afara programului de lucru va fi taxata cu 20 de lei. De asemenea, consultatia efectuata de serviciul de ambulanta, doar in cazul cand aceasta reprezinta solicitare de consultatie la domiciliu, va presupune o taxa de 20 de lei.

Introducerea sistemului de coplata constituie unul dintre angajamentele Guvernului in acordul de imprumut convenit cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala. Guvernul s-a angajat ca ponderea scutirilor de la plata sa nu depaseasca un nivel de 40 la suta dintre pacienti.

Seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania, Jeffrey Franks, declara, in august, ca propunerea de coplata pentru anumite persoane si servicii medicale trebuie sa intre in vigoare cat mai curand. Potrivit lui Franks, sectorul sanitar este "destul de bolnav" intrucat cererile din sistem sunt mai mari decat resursele alocate.

Moinesteanul.ro

Serviciu oferit via CComment

Vezi și...

Nu am găsit alte articole pe această temă


Locale

Criza deșeurilor la Moinești

Primăria din Moinești bună de plată în cazul crize…

Deși și-a pus speranțele într-o decizie favorabilă a instanțelor de judecată, Primăria din Moinești a pierdut procesul cu ADIS (asociația de salubrizare a primăriilor din județ), prin care...

Regionale

Calitate apă potabilă

Administrația Naționala „Apele Române” atențion…

Conform comunicatului, Administrația Naționala „Apele Române” efectuează în prezent activități de întreținere necesare pentru siguranța structurii de rezistență la nivelul Barajului La...