Important:

Autentificare  \/ 
x
sau
 Use Facebook account  Use Google account
Înregistrare  \/ 
x

sau
 Use Facebook account  Use Google account

Barcul Bai - Pastrati apele curateDe ceva timp incoace, Administratia Locala din Moinesti a demarat o campanie agresiva de promovare a municipiului Moinesti si a potentialului sau turistic. Pornind de la organizarea a numeroase manifestari cultural - artistice, participari la targuri de turism, dezveliri de monumente, finalizarea unui important proiect de reamenajare a parcului Bai si chiar lansarea unui site de turism, toate au avut si au rolul de a pune Moinestiul intr-o lumina noua si de a-l transforma intr-o locatie interesanta pentru potentialii turisti.

Toate bune si frumoase, initiativele sunt in mare parte corecte, intentiile mai mult decat onorabile, dar punerea lor in practica dovedeste in continuare lipsa de coerenta si mai ales de atentie la detaliile care, de cele mai multe ori, fac diferenta.

Parcul Bai de exemplu, are in acest moment patru izvoare cu ape minerale ce ar putea atrage cel mai mare flux de turisti aflati in cautarea unor alt fel de 'leacuri' pentru diverse probleme de sanatate. Problema e ca nicaieri, in tot parcul nou amenajat, nu exista o pancarda sau panouri informative pe care oamenii sa poata citi acele detalii importante de care au atata nevoie: tipul izvorului, proprietatile apei sau afectiunile pentru care este aceasta recomandata. O singura placuta, veche si ruginita, a ramas proptita pe trupul unui copac batran si roaga prin textul sau ca vizitatorii parcului sa pastreze apele curate. Decent dar... insuficient.

In luna aprilie 2013, au fost dezvelite in oras doua monumente noi, ambele inchinate marelui poet si eseist Tristan Tzara. Omagiul adus marelui om de cultura nascut la Moinesti este de necontestat dar... cati dintre cei care le vad sau trec pe langa aceste monumente, stiu cu adevarat ce semnifica sau ce incarcatura simbolistica reprezinta? Cultura Dada este complexa si nu este usor digerabila de marea masa a oamenilor simpli sau a turistilor mai putin informati. Cu toate acestea, niciunul din aceste monumente nu este insotit de un text descriptiv care sa dumireasca si in acelasi timp sa ajute turistul sa intelega, chiar si foarte putin, ce a insemnat Dadaismul sau mostenirea ramasa de la Tristan Tzara.

Regretabil este ca, in tot acest timp, orasul e impanzit de bannere si mash-uri uriase care anunta sau promoveaza diverse evenimente organizate de primarie, lauda realizarile administratiei locale sau promit refacerea unor obiective importante din Moinesti.

Maestrul Gheorghe Dinica spunea intr-o replica celebra din filmul "Filantropica" regizat lui Nae Caramfil ca "mana intinsa care nu spune o poveste, nu primeste pomana!". Extrapoland, putem spune ca orice monument, statuie, izvor sau orice alt obiectiv turistic, oricat de incarcat de simbolism, nu se poate "vinde" fara o 'istorioara', fara un minim de informatii care sa-l atraga pe turist si, mai ales, sa-l faca sa revina.

Moinesteanul.ro

Serviciu oferit via CComment

Vezi și...

Nu am găsit alte articole pe această temă


Locale

Criza deșeurilor la Moinești

Primăria din Moinești bună de plată în cazul crize…

Deși și-a pus speranțele într-o decizie favorabilă a instanțelor de judecată, Primăria din Moinești a pierdut procesul cu ADIS (asociația de salubrizare a primăriilor din județ), prin care...

Regionale

Calitate apă potabilă

Administrația Naționala „Apele Române” atențion…

Conform comunicatului, Administrația Naționala „Apele Române” efectuează în prezent activități de întreținere necesare pentru siguranța structurii de rezistență la nivelul Barajului La...