Important:

Autentificare  \/ 
x
sau
 Use Facebook account  Use Google account
Înregistrare  \/ 
x

sau
 Use Facebook account  Use Google account

Daruri de la Mos NicolaeIn noaptea de 5 spre 6 decembrie se spune ca Mos Nicolae (sau Sfantul Nicolae) vine pe la geamuri in cautarea copiilor care dorm si sunt cuminti, si le lasa acestora in ghete dulciuri si alte daruri. Tot el este insa si acela care-i pedepseste pe cei lenesi si neascultatori, punandu-le in ghetute o nuielusa de mar.

Povestea darurilor impartite pe furis in aceasta noapte incepe din vechime. Se pare ca Sfantul Nicolae insusi a ajutat trei fete sarmane a caror tata vroia sa le vanda pentru a se imbogati, aducandu-le daruri de zestre noaptea, fara a fi vazut. Se spune ca fetele au gasit saculeti cu galbeni in sosetele si cizmulitele lasate in fata focului la uscat. De atunci, s-a pastrat obiceiul de a atarna ciorapei sau de a lasa o pereche de ghetute in fata usii, in asteptarea cadoului de la Mos Nicolae.

Intr-o alta varianta a povestii, galbenii din saculet sunt inlocuiti cu trei bile de aur, de aici mostenindu-se traditia de a oferi portocale de Sf. Nicolae.

Chiar daca poarta nume diferite, obiceiul este unul vechi si se regaseste in cultura mai multor popoare.

Spre deosebire de Mos Craciun, Mos Nicolae nu se arata nicidata, singurele dovezi ale prezentei lui sunt darurile lasate de acesta peste noapte si descoperite de copii dimineata in ghetute.

Moinesteanul.ro

Serviciu oferit via CComment

Vezi și...

Nu am găsit alte articole pe această temă


Locale

Criza deșeurilor la Moinești

Primăria din Moinești bună de plată în cazul crize…

Deși și-a pus speranțele într-o decizie favorabilă a instanțelor de judecată, Primăria din Moinești a pierdut procesul cu ADIS (asociația de salubrizare a primăriilor din județ), prin care...

Regionale

Calitate apă potabilă

Administrația Naționala „Apele Române” atențion…

Conform comunicatului, Administrația Naționala „Apele Române” efectuează în prezent activități de întreținere necesare pentru siguranța structurii de rezistență la nivelul Barajului La...