Important:

Autentificare  \/ 
x
sau
 Use Facebook account  Use Google account
Înregistrare  \/ 
x

sau
 Use Facebook account  Use Google account

Adunarea Generala Extraordinara a CNEÎn perioada 5-12 august 2014, reprezentanţii elevilor din România s-au întâlnit în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Consiliului Național al Elevilor, cuprinsă în programul Școlii de Vară, modulul Consiliul Național al Elevilor, de la Sinaia, program finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului.

Reprezentanții elevilor din județul Bacău la acest eveniment au fost: Maria Mare, elevă a Colegiului Național "Ferdinand I", în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean al Elevilor Bacău și Răzvan Iustin Moței, elev al Liceului Teoretic "Spiru Haret" din Moinești, în calitate de membru în Biroul de Presă al Consiliului Național al Elevilor.

Scopul acestui eveniment a fost dezbaterea și votarea unui nou Regulament de Organizare și Funcționare a structurii reprezentative a elevilor din România și a Regulamentului de Organizare Internă, prezentarea rapoartelor de activitate a membrilor Biroului Executiv. De asemenea, s-a elaborat și metodologia pentru alegerile din anul școlar viitor și pașii necesari pe care elevii trebuie să îi urmeze, în vederea îndeplinirii unui proces electoral corect și transparent la nivel școlar, județean, regional și național.

Astfel, miercuri, 6 august 2014, la Hotelul Mara din Sinaia, începând cu ora 10.00, a avut loc Deschiderea Oficială a Adunării Generale Extraordinare a Consiliului Naţional al Elevilor.

La deschidere au participat din partea Ministerului Tineretului şi Sportului, domnul Vlad ŢONE,director de cabinet Secretar de Stat şi domnul Bogdan TALMACIU, directorul adjunct al Direcţiei Programe şi Proiecte de Tineret şi Studenţi, iar din partea Ministerului Educaţiei Naţionale, domnul Albert CRAIU, reprezentanții Guvernului României subliniind importanța acestei întâlniri și exprimându-și dorința de a dezvolta relația cu structura reprezentativă.

Printre invitaţi s-au numarat şi lideri ai organizaţiilor de tineret şi studenţeşti din România: Mihai DRAGOŞ, preşedintele Consiliului Tineretului din România, Alin GRIGORE, Uniunea Studenţilor din România şi Nicolae TUNSOIU, reprezentând Uniunea Naţională a Studenţilor din România, dar şi Doru ŞTEFĂNESCU din partea platformei suport a Consiliului Naţional al Elevilor, Wedu.ro.

Deschiderea Oficială a fost urmată de un atelier de lucru numit “Autonomia tânărului și a adultului”, facilitat de președintele Consiliului Tineretului din România, Mihai DRAGOȘ, care s-a bazat pe soluţionarea spiritului autonom din punct de vedere economic, psihologic, politic și nu numai, în rândul tinerilor și al adulților, precum şi contextual creat de de constrângerile existente în prezent în sistemul educațional românesc și în întreaga societate.

De asemenea, încă din prima zi a Şcolii de Vară, în cadrul Adunării Generale Extraordinare s-a dezbătut Regulamentul de Organizare și Funcționare a CNE. În cea de-a treia zi, acesta a fost votat cu 31 de voturi pentru aprobare, niciun vot împotrivă și 7 abțineri. Noul document, care urmează să fie avizat prin Ordin de Ministru, aduce o serie de amendamente variantei propuse de Biroul Executiv al CNE, 49 la număr, o serie de articole noi și un nou cadru de desfășurare a activității de reprezentare a elevilor.

Pe ordinea de zi s-a mai regăsit dezbaterea și votarea Regulamentului de Organizare Internă, fiind ulterior adoptat cu 34 de voturi pentru și 4 abțineri, dar şi elaborarea metodologiei viitoarelor alegeri și a pașilor necesari pentru îndeplinirea unui proces electoral corect în școli/județe/regiuni/țară.

Până la finalul Școlii de Vară, modulul CNE, participanţii au avut posibilitatea să ia parte la ateliere de lucru facilitate de seniori şi profesori formatori din reţeaua Consiliului Elevilor. Pe lângă modulul susţinut de Mihai DRAGOŞ, Ionuț IANCU, profesor formator, și Vlad ȚONE, reprezentant al Ministerului Tineretului și Sportului, au organizat atelierul “Dezvoltare organizațională”, bazat pe necesitățile pe care tinerii le au și modul în care cererile lor sunt gestionate. De asemenea, foşti membri ai Biroului Executiv, Iulia MIRON, Sînziana VOICU și Răzvan CÎNDEA, au identificat punctele slabe și punctele tari ale metodologiei alegerilor și ale campaniei de promovare a acestora în cadrul atelierului “Pași pentru alegeri“.

Dacă în cadrul ceremoniei de Deschidere a lucrărilor Adunării Generale Extraordinare, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Eduard MITITELU a transmis un mesaj de mulţumire “Ministerului Tineretului și Sportului pentru oportunitatea creată și Ministerului Educației Naționale pentru sprijinul acordat pe parcursul întregului mandat.”, la finele acestui eveniment, Iulia-Flavia MIRON, președintele Consiliului Național al Elevilor în mandatul 2012-2013 a declarat faptul că este extrem de bucuroasă să fie prezentă la Adunarea Generală Extraordinară a CNE. Iulia afirmă faptul că “Este prima dată când sunt prezentă în calitate de fost membru al acestei structuri. Doresc să felicit conducerea actuală, respectiv organizatorii Școlii de Vară, pentru parteneriatele realizate cu Ministerul Educației Naționale și Ministerul Tineretului și Sportului. Sunt ultimele luni ale mandatului vostru, trebuie să dovediți cât de buni lideri ați fost. Voi fi alături mereu, aici, la solicitarea voastră.”

Răzvan Dan CÎNDEA, secretar executiv pe interne în acelaşi mandat cu Iulia MIRON a adăugat: “Consiliul Naţional al Elevilor a reprezentat organizaţia care m-a făcut să fiu cine sunt astăzi. CNE a fost şcoala adolescenţei mele. De asemenea, Răzvan a precizat faptul că “ori de câte ori mi se va cere ajutorul vă voi ajuta şi susţine. Mă bucur cât de mult aţi evoluat, având în vedere cele trei luni în care am lucrat împreună. Vă felicit şi sunt fericit ca fost secretar pe interne de faptul că aţi reuşit să scoateţi noul ROF.”

Şcoala de Vară în cadrul căreia a avut loc Adunarea Generală Extraordinară a Consiliului Naţional al Elevilor s-a dovedit a fi facila pentru întreaga structură, alegerile din toamnă, respectiv pentru viitoarele generaţii. Evenimentul a reuşit să reunească pe lângă Preşedinţii Consiliilor Judeţene ale Elevilor, şi membrii Biroului de Presă al CNE, partenerii și profesorii coordonatori ai reprezentaților elevilor care au facilitate toate activităţile derulate.

Serviciu oferit via CComment

Vezi și...

Nu am găsit alte articole pe această temă


Locale

Criza deșeurilor la Moinești

Primăria din Moinești bună de plată în cazul crize…

Deși și-a pus speranțele într-o decizie favorabilă a instanțelor de judecată, Primăria din Moinești a pierdut procesul cu ADIS (asociația de salubrizare a primăriilor din județ), prin care...

Regionale

Calitate apă potabilă

Administrația Naționala „Apele Române” atențion…

Conform comunicatului, Administrația Naționala „Apele Române” efectuează în prezent activități de întreținere necesare pentru siguranța structurii de rezistență la nivelul Barajului La...