Important:

Autentificare  \/ 
x
sau
 Use Facebook account  Use Google account
Înregistrare  \/ 
x

sau
 Use Facebook account  Use Google account

Asociatia Activ - MoinestiAsociatia ACTIV Moinesti deruleaza, incepand cu data de 16.08.2012, proiectul 'ACTIVarea specificului autentic moinestean', implement de Asociatia ACTIV Moinesti in parteneriat cu Primaria Municipiului Moinesti, realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica, program finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sustinut de Petrom si administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

Durata proiectului: 5 luni ( august 2012 - ianuarie 2013 )
Valoarea totala a proiectului: 51000 RON
Parteneri: Unitatea Administrativ Teritoriala municipiul Moinesti

Proiectul isi propune sa stimuleze comunitatea locala in cunoasterea si promovarea specificului autentic din zona, care sa ajute la pastrarea identitatii locale, iar intarirea acestei identitati sa aiba un efect economic pozitiv pentru comunitate, contribuind, de fapt, la promovarea valorilor culturale romanesti in circuitul european.

Avand in vedere pierderea tot mai accentuata a unei identitati locale si deteriorarea fondului traditional autentic precum si tendinta de substituire a specificului local, cu unul imprumutat, este necesar ca in cadrul unei comunitati locale sa se desfasoare continuu actiuni in acest sens.

Se doreste ca prezentul proiect sa initieze, membrii comunitatii locale in cunoasterea specificului local autentic si sa ii doteze cu mijloace de promovare adecvate, cu atat mai mult cu cat ei vor deveni purtatorii si sustinatorii acestor valori in spatiul cultural romanesc si european.

In centrul atentiei vom situa acele aspecte care pot constitui o motivatie suficienta de a reactualiza traditiile autentice legate de produse specifice zonei (mestesugarit, prepararea produselor alimentare locale, promovarea datinilor si a obiceiurilor).

SCOPUL: Implementarea unui program inovator si practic pentru promovarea micilor intreprinzatori locali, neimplicati intr-o afacere (producatori traditionali), dezvoltarea unui parteneriat intre acestia si voluntarii din comunitatea moinesteana, care vor prelua din cunostintele si pregatirea lor, precum si promovarea unui brand local.

Obiective proiectului :

  • 1. Dezvoltarea comunicarii, a dialogului si a schimbului de informatii intre micii intreprinzatori si voluntarii din comunitate prin implicarea tinerilor din scolile moinestene in activitati de voluntariat, educative, nonformale, menite sa-i echipeze cu abilitati pe care nu le invata in scoala dar le sunt necesare pentru atingerea obiectivelor personale si profesionale: organizare de evenimente, clubul mestesugarului, leadership. Aceste abilitati se vor dobandi in sesiuni practice de interactiune cu producatorii traditionali, cu antreprenori de succes, organizarea Targului Toamnei, coordonarea activitatilor de voluntariat.
  • 2. Dezvoltarea spiritului antreprenorial intre creatorii de produse traditionale din Moinesti prin organizarea de training-uri de antreprenoriat, interactiunea cu antreprenori de succes din judetul Bacau, si accesarea cailor de desfacere a produselor traditionale.

Impactul estimat al proiectului: Prezentul proiect va conduce la o constientizare a comunitatii moinestene privind importanta unui specific local autentic si a unei pregatiri de specialitate privind pastrarea traditiilor si a obiceiurilor locale. In urma parcurgerii continuturilor propuse, e de asteptat sa se produca urmatoarele efecte:

  • recunoasterea valorilor autentice locale (traditii, obiceiuri culinare si de mestesugarit), ca o carte de vizita a Moinestiului;
  • transferul de cunostinte dinspre producatorii traditionali catre un nucleu tanar din comunitate in scopul pastrarii acestora;
  • aplicarea corecta a unor metode si tehnici de realizare a produselor traditionale;
  • implicarea membrilor comunitatii (proprietari de restaurante, pensiuni, magazine de artizanat) in promovarea produselor traditionale locale;
  • participarea nucleului nou format la editiile viitoare ale Targului Toamnei, precum si la alte Targuri similare de produse din zona, din tara si din strainatate, precum si valorificarea potentialului turistic si identificarea unui brand local.

Tipul proiectului: FACILITARE SI DEZVOLTARE COMUNITARA

Pentru mai multe detalii accesati pagina Facebook a Asociatiei Activ Moinesti

Moinesteanul.ro

Serviciu oferit via CComment

Vezi și...

Nu am găsit alte articole pe această temă


Locale

Criza deșeurilor la Moinești

Primăria din Moinești bună de plată în cazul crize…

Deși și-a pus speranțele într-o decizie favorabilă a instanțelor de judecată, Primăria din Moinești a pierdut procesul cu ADIS (asociația de salubrizare a primăriilor din județ), prin care...

Regionale

Calitate apă potabilă

Administrația Naționala „Apele Române” atențion…

Conform comunicatului, Administrația Naționala „Apele Române” efectuează în prezent activități de întreținere necesare pentru siguranța structurii de rezistență la nivelul Barajului La...